01/10/2024

Wonen in een appartementsgebouw: welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Het beheer van een appartementsgebouw brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee, niet in het minst op vlak van verzekeringen. Zowel de syndicus als de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) hebben een aantal verzekeringsplichten om de gemeenschappelijke belangen van het gebouw en de bewoners te beschermen. Euro Immo benadrukt in dit blogbericht het belang van de juiste verzekering. Je vindt er ook de meest courante verzekeringen terug voor de syndicus, de eigenaar en de huurder van een appartement.

Waarom is de juiste verzekering zo belangrijk?

Het spreekt voor zich dat verzekeringen een cruciale rol spelen in het beheer van een appartementsgebouw. Een syndicus moet ervoor zorgen dat hijzelf en de VME goed verzekerd zijn tegen verschillende risico’s.

Een ongeluk of onverwachte schade kan op elk moment toeslaan, en kan – zonder de juiste verzekering – leiden tot torenhoge kosten en juridische problemen. Denk aan een brand die niet alleen je eigen appartement treft, maar ook de gemeenschappelijke delen van het gebouw beschadigt, of een gladde stoep waar een voorbijganger over uitglijdt. De juiste verzekering zorgt ervoor dat zowel eigenaars als huurders beschermd zijn tegen deze risico’s en voorkomt financiële verrassingen. Door je goed te verzekeren, kun je met een gerust hart wonen of beheren, wetende dat je klaar bent voor onverwachte gebeurtenissen.

Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat de kosten van schade die ontstaat aan gemeenschappelijke delen, zoals het dak, de gevel of de lift, voor rekening van alle mede-eigenaars kunnen komen. Zonder de juiste verzekeringsdekking kan dit leiden tot grote, onverwachte kosten voor iedere betrokkene…

Welke verzekering heb ik nodig?

Voor zowel eigenaars als huurders (en hun syndicus) is van belang om te begrijpen welke polissen vereist of aanbevolen zijn.

Verzekeringen voor de Vereniging van Mede-eigenaars (VME)

De VME kan verschillende verzekeringen afsluiten om zowel het gebouw als de mede-eigenaars te beschermen. De belangrijkste verzekering is zonder twijfel de blokpolis, de klassieke brandverzekering voor een appartementsgebouw zeg maar. Daarnaast sommen we ook verzekeringen op omtrent burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand, alsook een aantal ongevallenverzekeringen. Steeds met betrekking tot de volledige Vereniging van Mede-Eigenaars.

  1. Brandverzekering Gebouw (Blokpolis)

    Hoewel een brandverzekering niet wettelijk verplicht is, wordt deze vaak opgelegd via de basisakte van het gebouw. De blokpolis dekt schade aan zowel de privatieve als de gemeenschappelijke delen bij risico’s zoals brand, bliksem, natuurrampen en aanslagen. Omdat deze verzekering meerdere appartementen en gemeenschappelijke delen in één keer dekt, is ze meestal voordeliger dan wanneer elke eigenaar individueel een polis zou afsluiten. Let wel; een blokpolis dekt enkel het onroerend goed. Uw meubels en inboedel zijn hierbij niet standaard mee verzekerd.

  2. Burgerlijke Aansprakelijkheid voor de VME en haar Organen

    Een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering beschermt de VME tegen schade die aan derden wordt veroorzaakt door de VME zelf of haar organen, zoals de raad van mede-eigendom. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een gladde stoep waar iemand over uitglijdt, of schade die ontstaat door een losgeraakte dakpan. Deze verzekering werkt vergelijkbaar met een familiale verzekering en biedt dekking in dergelijke situaties.

  3. Rechtsbijstandverzekering

    Een rechtsbijstandverzekering kan de VME ondersteunen bij juridische geschillen en procedures. Denk aan conflicten met aannemers, leveranciers of mede-eigenaars. De verzekering dekt de kosten voor juridische adviezen, advocaten en gerechtelijke procedures.

  4. Ongevallenverzekering voor Vrijwillige Klusjes

    Wanneer een bewoner vrijwillig klusjes uitvoert in het gebouw, kan de VME een ongevallenverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt medische kosten of eventuele invaliditeit die voortvloeit uit een ongeval tijdens de werkzaamheden.

  5. Arbeidsongevallenverzekering

    Als de VME personeel in dienst heeft, zoals een conciërge of een schoonmaakbedrijf, is een arbeidsongevallenverzekering wettelijk verplicht. Deze verzekering dekt arbeidsongevallen die zich voordoen tijdens het werk.

Verzekeringen voor Individuele Mede-eigenaars

Naast de collectieve verzekeringen die de VME afsluit, zijn er ook polissen die individuele mede-eigenaars kunnen of moeten afsluiten. Denk maar aan brandverzekeringen en een familiale verzekering.

  1. Brandverzekering voor Verhuurde Woningen

    In Vlaanderen is het voor verhuurders verplicht om een brandverzekering af te sluiten voor de verhuurde woning. In Brussel is dit niet wettelijk verplicht, maar kan het wel opgelegd worden via de basisakte van het gebouw.

  2. Brandverzekering voor de Inboedel

    Hoewel niet verplicht, wordt het sterk aangeraden dat mede-eigenaars een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering beschermt de persoonlijke eigendommen en het meubilair in het appartement tegen risico’s zoals brand, inbraak en waterschade.

  3. Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Familiale/Gezin

    Een familiale of gezinsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade veroorzaakt door de eigenaar, gezinsleden of huisdieren aan derden. Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, wordt deze verzekering sterk aanbevolen om eventuele schadeclaims te kunnen opvangen.

  4. Rechtsbijstandverzekering

    Individuele eigenaars kunnen baat hebben bij een rechtsbijstandverzekering, bijvoorbeeld in geval van conflicten met huurders over schade aan de woning.

Verplichte Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor de syndicus

Een syndicus is wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt bescherming tegen schade die kan ontstaan door fouten of nalatigheden in het beheer van de gemeenschappelijke delen. Denk bijvoorbeeld aan een administratieve fout, zoals het te laat betalen van een belangrijke factuur, wat kan leiden tot extra kosten voor de VME.

Zowel professionele als vrijwillige syndici moeten deze verzekering afsluiten: het is hun verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze polis in orde is en de bijbehorende kosten te dragen.

Verzekeringen voor Huurders

Naast eigenaars, krijgen ook huurders te maken met verzekeringsverplichtingen en aanbevelingen. Euro Immo somt ze voor je op:

  1. Brandverzekering met Huurdersaansprakelijkheid

    In Vlaanderen is het verplicht voor huurders om een brandverzekering af te sluiten die de aansprakelijkheid bij brand of waterschade dekt. In Brussel is dit niet wettelijk verplicht, maar kan het wel in de huurovereenkomst staan.

  2. Brandverzekering voor de Inboedel

    Net zoals voor eigenaars is het ook voor huurders sterk aan te raden om hun inboedel te verzekeren tegen brand, inbraak en waterschade.

  3. Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Familiale/Gezin

    Ook huurders kunnen een BA-verzekering afsluiten om zich te beschermen tegen schadeclaims van derden.

Wat gebeurt er bij schade aan mijn appartement?

Bij schade aan een appartementsgebouw is het belangrijk dat snel en correct gehandeld wordt. De syndicus zal in de meeste gevallen als eerste contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij van de VME voor schade aan gemeenschappelijke delen. Bij schade aan het privatieve deel van een appartement, bijvoorbeeld aan de inboedel van een eigenaar of huurder, moeten de betrokken partijen hun persoonlijke verzekeringsmaatschappij aanspreken.

Euro Immo helpt waar nodig!

Heb je vragen over een specifiek schadegeval of wil je weten welke verzekeringen je nu precies nodig hebt? De experts van Euro Immo staan klaar om je verder te helpen! We voorzien een duidelijk overzicht van hoe je je kan beschermen tegen verschillende soorten risico’s. Stuur ons – steeds vrijblijvend – een berichtje.