10/09/2024

Wat te doen met je woning na een scheiding?

Na een scheiding kan de gezamenlijke woning een bron van stress zijn, vooral wanneer deze herinneringen oproept aan het verleden. Voor velen is het verkopen van de woning de meest logische stap om een nieuwe start te maken. Maar wat komt er allemaal kijken bij de verkoop na een scheiding? Moet je eerst scheiden of juist eerst de woning verkopen? En wat als je niet in staat bent om je partner uit te kopen? In deze blog leggen we uit welke mogelijkheden je hebt en wat je moet weten over het verkoopproces na een relatiebreuk.

Eerst scheiden of eerst je woning verkopen?

Een veelgestelde vraag na een scheiding is: moet de scheiding afgerond zijn voordat de woning verkocht kan worden? In principe maakt dit niet uit, zolang beide partijen akkoord zijn met de verkoop en een overeenkomst bereiken over de verkoopprijs. De notaris kan jullie afspraken vastleggen in een zogenaamde regelingsakte. Dit document regelt zowel de scheiding als de verdeling van de woning, en zorgt ervoor dat alles juridisch waterdicht is.

Wanneer de woning wordt verkocht en er winst wordt gemaakt, wordt deze winst verdeeld volgens de eigendomsverhouding. Als één van de ex-partners bijvoorbeeld voor 65% eigenaar is, ontvangt die persoon 65% van de verkoopopbrengst. Dit geldt ook als één van de partners meer heeft bijgedragen aan de aflossing van de hypotheek.

Investeren in een nieuwe woning

Overweeg je om na de verkoop van de woning direct een nieuwe woning te kopen? In dat geval is het belangrijk om te weten dat je verplicht bent om jouw deel van de winst uit de verkoop te herinvesteren in de nieuwe woning om in aanmerking te blijven komen voor de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt ook als je een bijlening of overbruggingskrediet aanvraagt. Onze makelaars willen je hier zeker in begeleiden: contacteer Euro Immo!

Actua In Article[58]

Je ex-partner uitkopen

Wil je de woning liever behouden na de scheiding? Dan is het mogelijk om je ex-partner uit te kopen. Dit betekent dat je de volledige eigendom van de woning overneemt. Samen met je ex-partner bepaal je de waarde van het huis, bijvoorbeeld op basis van een schatting van een makelaar of notaris. Houd er rekening mee dat de woning mogelijk in waarde is gestegen door de marktomstandigheden of door renovaties die jullie samen hebben uitgevoerd.

Het uitkopen van je partner gaat echter verder dan alleen de overname van de hypothecaire lening. Voortaan ben jij volledig verantwoordelijk voor de aflossing van de lening: zorg er dus voor dat je dit vooraf met de bank bespreekt.

Miserietaks: extra kosten bij uitkoop

Bij het uitkopen van je partner komen meer kosten kijken dan enkel de overname van de lening. Naast de hypotheek en de notariskosten betaal je ook de zogenaamde ‘miserietaks’. Dit is een belasting die verschuldigd is wanneer je uit onverdeeldheid treedt, bijvoorbeeld bij de verdeling van een woning. Het tarief van deze belasting bedraagt 1% van de actuele waarde van de woning in Brussel en Wallonië, en 2,5% in Vlaanderen, tenzij je aan specifieke voorwaarden voldoet die een verlaging kunnen toelaten. Wat deze specifieke voorwaarden precies inhouden, kunnen wij met jou bespreken. Stuur ons een berichtje.

In onverdeeldheid blijven met je ex-partner

Heb je het financieel moeilijk en lukt het niet om je ex-partner direct uit te kopen? Dan kan je afspreken om tijdelijk geen uitkoop te doen. In dat geval betaal je maandelijks een vorm van huur voor het deel van je ex-partner in de woning. Dit kan je wat ademruimte geven totdat je financieel stabieler bent.

Let er wel op dat, zolang jullie in onverdeeldheid blijven, jullie beiden verantwoordelijk blijven voor een deel van de eigenaarslasten zoals onderhoud, belastingen en de hypotheek. Bovendien kan een woning wettelijk maximaal vijf jaar in onverdeeldheid blijven. Daarna moet er een definitieve oplossing komen.

Een goed geïnformeerde keuze

Een scheiding brengt veel emoties en praktische beslissingen met zich mee, waaronder de verkoop of verdeling van jullie woning. Of je nu kiest voor verkoop of uitkoop, het is belangrijk om alle opties goed te overwegen en de financiële impact grondig te evalueren.

Schakel tijdig hulp in om alles soepel te laten verlopen en je nieuwe start zo zorgeloos mogelijk te maken. Heb je vragen of twijfel je over wat de beste optie is in jouw situatie? Bij Euro Immo staan we klaar om je te begeleiden en te adviseren bij elke stap in dit proces. Neem gerust contact met ons op voor professioneel advies.